21 Mart 2017

Geleneksel Çorba Zurek


Bugün size uzun zamandır yazmak isteyip yazmayı devamlı ertelediğim geleneksel bir Polonya çorbasından bahsedeceğim.
Zurek hem sunumu hem de tadı itibariyle egzotik bir çorba. İlk çıkış hikayesi için internette araştırma yaptığımda Paskalya sofralarının baş taçı olduğunu gördüm. Zaman içinde, sadece özel bir günde tüketilmekten çıkıp, tüm menülerde kendine yer edinen bir çorba olmuş.

Zurekin içeriğinde jambon, biała kielbasa (bir çeşit sosis) ve patates parçaları yer alıyor. Servis ederken de içine haşlanmış yumurta ekliyorlar. Çorbanın kremsi bir yapısı var. Ekşi, tuzlu bir tada sahip. Türk mutfağından aşina olduğumuz ekşili ekmek hamuru kullanılarak sunum için bir kase yapılıyor ve çorba ekmekten yapılan o kasenin içinde servis ediliyor. Ben yumurtasız olanını tatmayı tercih ettim. Ekmek içindeki sunumu ile yemesi oldukça keyifli bir çorbaydı. Eğer yolunuz bir gün Polonya'ya düşerse zurek denemeden gezinizi noktalandırmayın derim.




İyi, hoş anlatmışsın da Krakow'da bu çorbayı nerede tadabiliriz diyenler için, benim yediğim ve beğendiğim bir mekan bilgisini de buraya eklemeyi ihmal etmiyorum.

Morskieoko geleneksel Polonya mutfağını tadabileceğiniz hoş bir atmosfere sahip. Duvar çizimleri, tahta masaları ile sizi biraz daha eskilere götürmeyi amaçlamışlar. Akşamları ise yöresel kıyafetli müzisyenler canlı performans sergiliyorlar. Yemeğinizi yerken bir yanda da güzel müzikler dinleme şansını yakalayabiliyorsunuz.
Unutmadan Krakow'da bir çok mekana daha önce rezervasyon yaptırmanız gerek. Açıktım, geçerken şurada bir şeyler atıştırayım derseniz ve eğer o gün hafta sonuna denk gelirse rezervasyonunuz olmadan masa bulma ihtimaliniz çok düşük.

Daha önceki geleneksel tatlar ile ilgili yazmış olduğum blog yazılarımı okumak isterseniz;
Restoranı Krakowiacy Pierogarnia
Ukrayna restorantı
Pod Wawelem
Krakow Kebabı  adreslerine göz atabilirsin.



Krakow


Sevgiler.
Paylaş:

4 yorum :

  1. Yeni lezzetlere açık olmak iyidir.Dünya küçük. Ola ki yolumuz düşerse aklımda olsun. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Paskalyada hala var bu çorba sadece isim ve biraz içerik farklılığı var Tabiki bu ülkeden ülkeye değiliyor biraz. Dediğiniz gibi yumurtasız olanı daha makbul bizler için daha leziz yapıyor o çorbayı. Teşekkür ederiz bu çorbayı tanıttığınız ve yazdığınız için:)

    YanıtlaSil
  3. Birkaç farklı yemeğini tatmıştık ama bunu hatırlamıyorum. Yurtdışında farklı lezzetleri tatmaya gayret ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Esim çok sever. Tanitim için tesekkürler 😊

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.