19 Şubat 2017

Yalnızız Peyami Safa



Blog Sözlük kitap okuma grubu etkinliğinin 7. kitabı olarak seçilen Yalnızız ile karşınızdayım.

Peyami Safa'nın son kitabı olan Yalnızız, 451 sayfadan oluşan, aynı evde yaşadıkları halde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertlerinin yaşantılarından kesitler sunar.
Her şeye şüphe ile yaklaşan bir anne, evin hırçın kızı Selmin, büyük dayı Samim ve devamlı rahat tavırlar sergileyen Besim kitabın kahramanlarıdır. Kitap başladığı kurgu ile bitmediğinden dolayı, içinde birbiri ile ilişkili üç hikaye barındırıyor diyebiliriz.

İlk hikayede evin kızı olan Selmin'e ait bir konu işleniyor. Aileyi bayağı zora sokan bu konu üzerinden, her bireyin kendi kişilik özellikleri doğrultusunda olaya bakış açısına tanıklık ediyoruz. Olaylar çözümlenmeye başladığı sırada kitabın dili biraz daha farklılaşıyor ve Samim'in felsefik konuşmaları ile karşı karşıya kalıyoruz.

İkinci hikayede kitabın içinde bir başka kitap olan Simeranya'dan bahsediyor Peyami Safa. Simeranya, Samim'in üzerinde çok düşünüp yazmaya çalıştığı, örnek bir toplumun nasıl olmasını gerektiğini açıklayan bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Samim'in dili biraz ağır olduğundan ikinci hikaye diye adlandırdığım bölüm biraz daha yavaş akıyor.

Üçünçü hikayede, ilk hikayede var olan birçok sır açıklığa kavuşuyor. Bu arada kitaba Meryem isminde yeni bir karakterler dahil oluyor. Peyami Safa, Meryem'in hikayesi üzerinden, insanoğlunun yapmış olduğu seçimlerinin hayat üzerindeki etkilerini bize aktarıyor. Yaşanmak istenen bir hayatın yanına toplum baskınının insanı nasıl bir buhrana sürüklediğini görüyoruz.

Okul kitapları ve dersleri bize başkalarının bilgilerini ve keşiflerini gösteriyor ve gûya, bilgi yolunda en kısa yoldan götürüyor. Hakikatte bu öğretim usulü, bize gerçekleri ve fikirleri anlamak yerine, hazırlop bilgileri ezberlemekten başka bir şey olmayan bir papağanlık öğretiyor.
Kalbin bütün meseleleri yalnız kalbde halledilir. Çünkü bir hissin hakkından ancak başka bir his gelir. Ümitsiz bir aşkın panzehiri nefrettir. 
İnsanın içinde ne kadar başka başka insanlar var. ne çabuk değişiyor insan. 

Eğer kitabın ilk 150 sayfasını sabır ile okursanız üçüncü hikayede olay akışı oldukça hızlanıyor. Türk yazarların kitaplarında devamlı bir Türk filmi havası hakim. Bu kitapta da onu oldukça fazla hissettim. Bunun yanı sıra Peyami Safa'nın bilgi birikimini satır aralarını serpiştirmesi kitabı zenginleştirmiş bir detay.

Keyifli okumalar.

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

11 yorum :

  1. Bu etkinliğe bir türlü katılamadım ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki etkinlik Mart ayının ilk haftası başlayacak. Umarım bu sefer katılırsınız.

      Sil
  2. Kitabı çok güzel yorumlamışsın Yasemin abla :) Şevke geldim valla, elimdeki kitabı bitirip buna başlayacağım sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Başla bakalım sonra bir yorum yazısı yazarsan zevkle okurum. Bu arada bir sonraki etkinliğe seni de bekliyoruz. Sevgiler.

      Sil
    2. Okuduğumda yazarım :)
      Çok imreniyorum bu etkinliklere ama ben pek uyum sağlayamıyorum maalesef. Sözlükten kitap yorumlarını falan takip ediyorum ara ara anca işte :D

      Sil
  3. Merhabalar.
    Peyami Safa'nın "Yalnızız" kitabı ile ilgili paylaşımınız muhteşem olmuş. Bu güzel tanıtım ve yorum için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey zaman ayırıp okuduğunuz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Okuduğum kitaplar ile ilgili yazmayı seviyorum. Böylelikle kendi arşivimi oluşturmuş oluyorum. Kitapla ilgili aklıma bir şey takıldığında geri dönüp hafızamı tazelememi sağlıyor.

      Sil
    2. Merhabalar.
      Böyle bir çalışma gerçekten çok güzel. Kitap tanıtımı ve eleştirilerine bayılırım. Ben çok seviyorum. Ancak, fırsat buldukça ziyaret edebiliyorum. Siz bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. Hem arşivinizi düzenlemekle birlikte bir de kitap üzerine blog faaliyetinde bulunuyorsunuz.
      Selam ve dualarımla.

      Sil
  4. Merhaba ,
    Çok güzel yorumlamışsınız :)
    Sizi takibe aldım bende bloguma beklerim.
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Taaa etkinlikten önce okumayı düşündüğüm ama bir türlü edinmediğim ama bir o kadar da merak ettiğim bir kitap. Sonu Sabahattin Ali kitapları gibi vurucu mu çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba! :) Blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizide kendi bloguma beklerim :) www.nurundelidolublogu.tk

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.