5 Ocak 2017

2016 yılında okuduğum kitaplar ve kitaplara ilişkin notlarım ( Bölüm 5)

Daha önce 4 bölüm halinde, 2016 yılında okuduğum kitaplara yer vermiştim. Şimdi paylaşacağım kitapları Blog sözlük kitap etkinliği çerçevesinde keşfettim.

Etkinlik kapsamında kitap okumanın birçok artı yönü var.

1-Belli bir süre belirlendiği için, sizi düzenli okumaya teşvik ediyor. O süre içinde kitabı bitirmek için çaba sarf ediyorsunuz.
2- Ayrıca ne okumalıyım acaba sorunundan sizi kurtarıyor.
3- Yapılan yorumlar sayesinde, aynı dönemde okunan bir kitabın, her bireyde bıraktığı farklı etkiyi gözlemleme şansınız oluyor.
4- Öneriler sayesinde bir çok yeni kitap keşfedebiliyorsunuz.
Kitap okuma grubuna göz atmak ve sözlüğe üye olmak isterseniz, link burada;


Şimdi gelelim kitaplar hakkında bir kaç satır karalama işine.

Kitap adı: Çavdar Tarlasında Çocuklar
Yazarı: J. D. Salinger
Sayfa Sayısı: 208

Ne bir tarla, ne de bir çavdar var kitabın içinde. Hatta konuya mekan New York sokakları. Kitap, kendini yaşadığı topluma bir türlü adapte edemeyen ergenlik çağındaki bir bireyin,  okuldan atıldıktan sonraki 3-4 günün konu alıyor. Kitabın yazılış tarzı bana biraz Dövüş Kulübü adlı kitabı hatırlattı. Tabii burda sadece ergen bir gençlik vakasına tanıklık ediyorsunuz. Konu bakımında hiç bir benzer yönleri yok.

"Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman, bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşı olsaydı da, canım her istediğinde onu telefonla arayıp konuşabilseydim diyorsanız, o kitap bence gerçekten iyidir."

" Bir şeyi çok iyi yapıyorsanız, bir süre sonra, dikkatli olmazsanız gösteriş yapmaya başlıyorsunuz. Ve sonunda da iyi olmaktan çıkıyor yaptığınız. "



Kitap adı: Yılanı Öldürseler
Yazarı: Yaşar Kemal
Sayfa Sayısı: 112


Yaşar Kemal'in kalemine alışık olanlar içini içinde birçok sosyal mesaj barındıran, hikaye kurgusu biraz fantastik olan eserdir.
Üstat, sosyal ve kültürel baskıların insan üzerinde yarattığı psikoloji ve yaptırımları, bir çocuk üstünden kitaba işlemiş.







Kitap adı: Oğullar ve Rencide Ruhlar 
Yazarı: Alper Canıgüz
Sayfa Sayısı: 204

Kitabın giriş cümlesi," Beş yaş insanın en oldun çağıdır; sonra çürüme başlar." Böyle bir cümlenin arkasından 5 yaşında bir çocuğun absürt bir serüveni ile karşı karşıya kalırsınız. Olay kurgusunda ilerlerken bazen o çocuğun kocaman bir insan olduğunu düşünürsünüz. Ama asıl gerçek öyle değildir. O çocuk hiç büyümemiştir ve halen 5 yaşındadır.

"Bazen de saygıdeğer abilerim ablalarım, dünyası yerle bir olur insanın. Hayat, fazla yarmadan idare etmeyi sağlayan bütün anlamlarını yitiriverir. En akıllıca saydığınız fikirlerinizin saçmalığını, en içten duygularınızın yapmacıklığını kavrarsınız. Aslında hiçbir konuda bir fikriniz bulunmadığını, aslında hiç kimseye karşı bir şey hissetmediğinizi ve tüm evrenin de size karşı aynı gaddarca kayıtsızlık içinde olduğunu. Hep gözünüzün önünde durduğu halde o güne dek her nasılsa yok saymayı başardığınız bu gerçeği fark ettiğiniz anda ilahi işleyişi de çözmek üzeresiniz demektir."

" Bildiğiniz gibi bir şeylerin olması için mutlaka müteşebbis ruhlu bir ahmağın bu kuralı çiğnemesi gerekir."


Bir yazı dizisinin daha sonuna geldim. Farkındayım 2016 yılı kitap okuma sayım çok yukarlarda değil. Lakin ben böyle durumlarda bardağın dolu tarafını görmeyi seviyorum.

2016 yılını  23 kitap (7065 sayfa) ile noktaladım.

Şimdi 2017 yılında okunacakların listesini oluşturdum. Şu an listemde hali hazırda 19 kitap var. Listeme katkıda bulunmak amacıyla kitap önerilerinizi yazarsanız çok mutlu olurum.


1-  Suskunlar
2-  Cinler
3-  İlyada
4-  Kosmos
5-  Marsta Zaman Kayması *okudum.
6-  O
7-  Tesla Anlaşılmamış Dahi *okudum.
8-  Veba
9-  Dune Çocukları
10- Boğulmamak İçin
11- Ölümlü Makineler
12- İnsanın 1 Dakikası
13- Kadınsız Erkekler
14- Bana İtalya'yı Anlat
15- Golem ve Cin
16- Sis *okudum.
17- Kopyalanmış Adam
18-Savaş ve Barış
19- Kitab-ül Hiyel * okudum.















Paylaş:

7 yorum :

  1. Listelediklerinin ikisini okudum yalnızca:( M.S. 2150, Siddartha, Homo Sapiens, Devlet, Cesur Yeni Dünya okumadıysan bu kitapları öneririm... Okuyacaklarını da merak ettim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet ve Cesur Yeni Dünya'yı okudum. Diğerlerini not alıyorum. Teşekkürler.

      Sil
  2. okumadıklarımı listeme aldımmm :D

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Nedense şu Alper Canıgüz'e okumadan gıcık olmuşumdur. Canım hiç istemiyor, onlarca yerde karşıma çıksa da.

    Çavdar Tarlası'nı sırf isminden sebep okumak istiyorum:)

    Kitap blogu yazıyorum, önüm arkam kitap adı. İstersen bir göz at. Epeyce yayın var. Sevgiler, mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
  4. Bir kitap listesi oluşturup onu takip etmek çoğu zaman sonuçlandıramadığım bir eylemdir. Gazap Üzümlerini okumadıysanız öneririm bu arada.

    YanıtlaSil
  5. "Cinler"den kastınız Dostoyevski'nin "Ecinniler" i güzel bir seçim. İlyada'nın yanına "Odisseus"u da almalısınız. "Bana İtalya'yı Anlat" Nedim gürsel'in en iyi kitaplarından biridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Dostoyevski'nin kitabı. Eski baskısı "Ecinniler" lakin yeni ismi Cinler olarak geçiyor bir çok sitede. Odisseus'u da hemen listeme ekliyorum. Bana İtalya'yı anlat hakkında bir çok olumlu yazı okudum ve bu nedenle okunacakları listesinde yeri aldı. Türk yazarları okuma konusunda biraz tedirginimdir her zaman. Umarım güzel bir kitap beni bekliyordur ve okuduğuna değer.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.