4 Ocak 2017

2016 yılında okuduğum kitaplar ve kitaplara ilişkin notlarım ( Bölüm 4)


Kitap adı: Bilinmeyen Adanın Öyküsü
Yazarı: Jose Saramago
Sayfa Sayısı: 60

 Bu kitabı okumadan önce eğer Saramago okuyacaksanız körlük ile başlayın derdim. Artık bu söylemimi değiştirecek bir başka kitabı var. Bilinmeyen Adanın Öyküsü, masalsı anlatımı ile sizi içine çeker. Saramago kendi metaforu ile insanın kendini bulma çabasını işler.

"Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin."

"İşte kader hep böyle davranır bizlere, hemen arkamızdadır, omzumuza dokunmak için elini çoktan ileri doğru uzatmıştır, bizlerse hâlâ, Geçti gitti, gösteri bitti, yine aynı hikâye, diye homurdanıp dururuz."

"Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir."

                                      " Rüya hünerli bir sihirbazdır, varlıkların boyutlarını ve birbirlerine olan  uzaklıklarını değiştirir, yan yana uyuyan kişileri ayırır, birbirine uzaktaki kişileri kavuşturur."





Kitap adı: Otomatik Portakal
Yazarı: Anthony Burgerss
Sayfa Sayısı: 172

Akıcı bir dille yazılmış olan bir distopya kitabı. Birinci kısımda, toplumda kabul görmeyen davranışlar sergileyen bir delikanlılı hikayesini bize aktaran yazar; ikinci kısımda ise sosyal bir deneyin birey üzerinde bıraktığı etkiyi anlatıyor.

"Bu dünyaya sırf Tanrı'yla bağlantı kurmaya getirilmediniz. Böyle şeyler insanın tüm gücünü ve iyiliğini tüketebilir."










Kitap adı: Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın
Yazarı: Jeanette Winterson
Sayfa Sayısı: 215


İsmini görenlerin acaba bir kişisel gelişim kitabını dediklerini duyar gibiyim. Yakından uzaktan alakası yok. Kitap bir otobiyografi. Yazar evlatlık verildiği dönemlerde yaşadıklarını çok yalın bir dille yazmış.

"Bölüm bir. Tanrı önce gökyüzünü ve yeryüzünü yarattı...
Koskoca bir gezegeni, bütün bir evreni yaratmak için onca uğraşıp didindikten sonra onu havaya uçurmak kafamı kurcaladı, ancak Hıristiyanlığı birebir, sözcüğü sözcüğüne kabullenen zihniyetin bütün yorumlarındaki sorunlardan biri de bu zaten: Sonunda paramparça olacağını bildiğin bir gezegeni ne diye koruyup kollayasın ki? "

"Evet annem haklıydı, öyküler tehlikelidir. Bir kitap sizi bir başka yere uçuran sihirli bir halıdır. Her kitap bir kapıdır. Açarsınız. İleriye doğru bir adım atarsınız. Geri döner misiniz peki? "


Kitap adı: Sherlock Holmes- Bütün Hikayeleri 1
Yazarı: Arthur Conan Doyle
Sayfa Sayısı: 270


Söz konusu Sherlock olunca açıklanacak çok bir şey yok aslında. Bakmak ile görmek arasındaki farklı en güzel dile getiren kahramandır Sherlock. Hikayelerini severek ve büyük bir heyecan içinde okudum. Bu arada dizisinin yeni bölümüde yayınlandı. Bir kaç bölüm yayınlansın. Sonra toplu halde izlemeyi düşünenlerdenim ben.

"Her kadının günlük davranışlarının ardında bir toman yatar."







Kitap adı: Ejderha Dövmeli Kız
Yazarı: Stieg Larsson
Sayfa Sayısı: 646

Kitabı okumadan önce isminden dolayı bütün hikayenin ejderha dövmeli kız etrafından şekilleneceğini düşünüyordum. Okuduğumda ise kurgunun tamamen farklı kişiler üzerinden işlendiğini gördüm. Kurgunun akıcılığı bakımdan kitap kalın olmasına rağmen nasıl bittiğini anlamıyorusun.  Buna rağmen pegasus yayınlarının kitaplarının beni çok tatmin etmediğini söyleyebilirim. Nedense pegasus yayınlarından bir kitap okuduğum zaman bir film senaryosu okuyormuş hissine kapılıyorum.














Paylaş:

19 yorum :

  1. Ne güzel kitaplar paylaşıyorsunuz, efendim :)
    Bilinmeyen Adanın Öyküsü'nden yaptığınız alıntılar çok hoşuma gitti, okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kesinlikle tavsiye ederim kitabı. Çok güzel masal tadında bir anlatımı sahip.

      Sil
  2. İnşallah bende 2017 de güzel kitaplar okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Gökhan. Kitaplar hakkında yazılarını bekliyorum.

      Sil
  3. Saramago'nun (dilimize çevrilen) tüm kitaplarını okumuş biri olarak bu kitabın çok keyifli olduğunu söyleyebilirim. "Körlük" ve "Görmek" dışında, "Balthasar ve Blimunda" ile "İncil'deki ikinci İsa"da bana göre çok çok iyi kategorisindedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saramago'nun daha önce Körlük ve Kabil adlı kitaplarını okudum. Mağara adlı kitabına başlayıp yarım bıraktım. Sanırım okuduğum zamanki ruh halimle pek örtüşmüyordu. Kitaplıkta okunmayı bekleyenler arasında. Bu sene eğer temin edebilirsem "Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş" ve "Kopyalanmış Adam " adlı kitaplarını okumak istiyorum. Bu arada sizin okuduğunuz kitaplarıda okunacaklar listeme ekliyorum. Yorumlarınız benim için çok değerli. Vakit ayırıp yazılarıma yorum yaptığınız için teşekkürü bir borç bilirim. Elinize sağlık.

      Sil
    2. "Mağara" aslında güzel bir kitaptır ama insanın zaman zaman motivasyonu farklı olabiliyor, belki sonra tekrar elinize alırsınız. "Ölüm bir varmış bir yokmuş" baskısı tükendiği için uzun süre bulamadığım ve son okuduğum kitabıdır ve müthiş keyiflidir. Saramago'nun dine ilginç ve muzipçe yaklaşımı kitabı çok ilginç kılıyor. "Kopyalanmış Adam" herhangi bir roman gerilimi taşımasa da giderek çok ilginçleşen bir kitaptır. İnsanın gerçeği arayışıdır da denebilir.
      Sevgiyle kalın.

      Sil
  4. Saramgo okumadım hiç, merak ediyorum... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saramago gerçekten okunması gereken bir yazar. Umarım kısa zamanda Saramago kitapları ile tanışırsınız. Sevgiler.

      Sil
  5. Gayet güzel kitaplar paylaşmışsın gerçekten. Listeme ekleyebilirim bazılarını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

      Sil
  6. Ejderha'nın filmi de pek güzeldir, izlemediysen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi izlemedim. Kitabı biraz unutmayı bekliyorum. O zaman filmi izleyeceğim.

      Sil
  7. uzun bir liste bekliyordum açıkçası :) biraz az gibi geldi. okuduğunuz kitapları goodreads e de ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Yasemincim. Okuduğun kitapları bu şekilde paylaştığını öğrendiğim çok iyi oldu, çok sevindim. Kısa ve güzel bir özet olmuş.
    Saramago hep okumak istediğim ve ertelediğim bir yazardı ama sanırım en yakın zamanda okuyacağım.
    Sherlock zaten başlı başına bir baş yapıt. Umarım diğer hikayeleri de seversin.
    Listede en çok ilgimi çeken ve hiç duymadığım kitap "Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın" oldu. Onuda sayende keşfettim ve okuyacağım.
    Çok teşekkür ederim, çok güzel düşünülmüş ve çok güzel olmuş. :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Paylaşımları beğenmene çok mutlu oldum. Aslında her kitabı okuduktan sonra yorumlamak daha iyi lakin biraz tembellik yapıyorum o konuda. :) Bu arada , yakın zamanda senin bana göndermiş olduğun "Mucize" adlı kitaba başlayacağım.

      Sil
    2. Bende kitap yorumlamayı baya düşünmüştüm blogta lakin dediğin gibi tembellikten hep havada kaldı. :) Mucize'yi umarım beğenirsin. Ben çok kısa sürede bitirmiştim ve çok duygulandım.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.