28 Temmuz 2015

Oskar Schindler's Factory Krakow

Hafta sonu Krakow'da yer alan Schindler'in fabrikasına gittim. Fabrika bugün bir müzeye dönüştürmüş ve içinde 1939-1945 yılları arasında Krakow'da yaşanılan iki ayrı hayat tarzı yansıtılmış. Alman işgali sonrasında Krakow sokaklarında hakim olan günlük hayat ve Yahudiler için örülen duvarların arkasında, acılar içinde geçen hayatlar gözler önüne serilmiş. Bir insanın nasıl nefret dolu olduğunun en büyük katınlarından biri de bu müzenin içinde gizli. Nazilerin beş yıl boyunca Yahudilere kan kusturduğunu, gezdiğim her adımda hissettim. Neden ve niçin soruları kafamda dönüp durdu. Neden bu kadar büyük bir nefret vardı Adolf Hitler'in içinde. Bir insan çocukların ruhuna eziyet etmek ile ne kazanabilirdi.

Gördüklerim beni çok etkiledi. Bu nedenle çoğu yerin fotoğrafını çekmedim. Büyük bir saygı duydum Oskar Schindler'e. Çok büyük bir yüreğe sahipmiş. Onun sayesinde birçok Yahudi hayatta kalabilmeyi başarmış.



















Oskar Schindler'in göstermiş olduğu büyük özveri ve emeğin hikayesinden yola çıkılarak, Schindler'in Listesi adlı film 1993 yılında beyaz perdeye aktarılmıştır. 




Paylaş:

4 yorum :

  1. Yasemin hanım,
    Tam tatile çıkacağım gün bloglarınızı tanıdım. Ne yazık ki uzun inceleme fırsatım olmuyor. ama tatil dönüşü özellikle Krakov izlenimlerinizi bolca okuma fırsatım olacak. Geçen kurban bayramında 7-8 günlük Varşova Krakov gezimiz oldu. Blogda bol bol anlattım. Sizden izlemek de çok zevkli olacak. (Çok sevdiğim bir şehirdi)
    Sevgi ve en derin saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma. Krakow'u ben de çok seviyorum. Krakow ile ilgili yazılarınızı şimdi okudum.
      Biz buraya taşınmadan önce bir çok blog okumuştum. Fakat gündelik hayat ile ilgili yazılara rastlayamayınca bende bu blogu yazmaya karar verdim.

      Sil
  2. Yıllar önce "Schindler's Lİstesi" Filmini izlemiştim. Oradan bayağı bir etkilenmiştim. Akabinde yıllar sonra orada bulunan birinin ziyaretinden izlenimlerini aktarması ile bir kez daha etkilendim. Emeğinize kaleminize sağlık.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Çok hüzünlü hayatlara ev sahipliği yapmış bir şehir Krakow. Yakında Auschwitz toplama kampına da gideceğim. Fakat bu fabrika bile ben bu kadar hüzünlendirmişken, orada göz yaşlarıma hakim olabileceğimi zannetmiyorum.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.