11 Mart 2017

Yasemin Avun Kimdir? sorusunun en matrak cevaplarını okumaya var mısınız?

Her cuma akşamı radyo programı yapıyorum. Blog sözlük ailesi olarak oldukça hoş vakit geçiriyoruz. İşte öyle bir program sonrası sözlükte adıma açılmış bir başlık gördüm. Satır aralarında aslında beni anlatan birçok özellik var.

Kimler, Yasemin Avun için neler söylemiş? Gelin beraber bakalım.
Ramazan Sargın: 13.yy'da yaşamış ünlü Türk düşünürü. Türklerin Avrupaya açılmasında öncülük eden ve Kıraker şehrine ayak basan ilk Türk Yazdığı makale ve kitaplar Kenya Nairobi de bir köy okulunda ders olarak verilmektedir.

Cezerye: Kitaplarını ilk olarak halıya yazdığı rivayet edilen bir düşünür. O zamanlar bol bol twist yapmaktan yıpranan ve yazıları karışan halıdan parşömene aktarmıştır yazdıklarını.

Fraustranger :  Hep daha ilerisini hedefleyen, çabalayan, çalışan düşünür. "Yasemin, yeter artık elindekilerle avun." diyenlere inat başarı merdivenlerini tırmanmıştır. Aynı zamanda 13.yy'nin sonlarına doğru yazılan Hakikat-i Blog Sözlük adlı eserde ismi en çok geçen filozoftur.

Kaan: Avun lehçede Warszawa demektir. Warszawa ise Polonya'nın başkentidir. Bu durumdan yola çıkarak çok rahat diyebiliriz ki, Polonya'nın kurucusu tabii ki de Yasemin Avun'dur.


Lalbakkal: "Türk, avun, çalış, güven" sözüne ilhan kaynağı olmuş feylesof.

Gizli özne: Kimi kaynaklarda ismi Yasmen olarak geçen, bir orta avrupa ülkesi olan Polonya'da yaşadığı rivayet edilen ünsüz feylesof. Ayrıca Maxwell tarafından icat edilen radyonun test aşamasında, ilk defa bir insan sesinin başka bir yere kablosuz olarak taşındığı zamanlarda "hello, evri dey kırakov" diyerek akıllarda yer edinmiştir. ilk vj olarak da bilinir.

Sonumuz olacak arsızlık: Yaptığı iyiliklerle ön plana çıkmayı sevmeyen filozof. Bilinmeyen iyiliklerinden bir tanesi ise şudur. Yasemin Avun yıllar önce birgün alışveriş merkezinde gezdiği sırada bir şey dikkatini çekmiş. 9-10 yaşlarında bir çocuk kendi seviyesinden çok daha yüksek niteliki halıların üzerinde ki yazıları bir yandan okuyor bir yandan da arada duraklayıp cebindeki küçük halılara notlar alıyormuş. Birkaç dakika sonra çocuğun annesi çocuğu azarlayarak yine mi bunlarda uğraşıyorsun demiş. Yasemin Avun ise sen annene bakma okumaya devam et, ben inanıyorum ki sen ileride çok güzel bir noktaya gelecek ve bu coğrafyaya hizmet edeceksin diye eklemiş ve işte o zaman sana inanmayanların yüzünü kızartacaksın demiş. Evet işte yıl 2016 ve Yasemin Avun'nun o gün gördüğü çocuk tarih profesörü İlber Ortaylı. Bu sadece gün yüzüne çıkan iyiliklerinden bir tanesidir. Söylentiye göre küçük İlber'in tüm eğitim masraflarını da üstlenmiştir. İlber Ortaylı'nın ölümsüz olduğu da halk arasında kulaktan kulağa dolanan bilgiler arasında. Kaynak: İnstagram.


Ruhsuz Atmaca: Radyodan bilirik, instagramdan bilirik. Çalışmalara yön verir, örnek teşkil eder. 



Gingerbread: 13.yy'da yaşamış olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin kankası olarak bilinir. Samazen gösterilerinin halı üzerinde yapılması teklifine sıcak bakmayan Mevlânâ'ya gönül koyarak, kendini yollara vurur ve soluğu Polonya'nın şirin bir şehri olan Krakow'da alır. Gel zaman, git zaman bu duruma içerlenen Mevlânâ, kankasının özlemine dayanamayarak "gel gel ne olursan ol yine gel" sözünü bir parşömene yazar ve Yasemin'e gönderir. Ama Yasemin araştırmacı kişiliği sayesinde bu sözün aslında Ebu Said-i Ebu'l-Hayr'a ait olduğunu öğrenir ve geri dönmez.

Ben okurken çok eğlendim. Bu güzel satırları yazan, sözlük yazarı arkadaşlarıma buradan teşekkürlerimi iletiyorum. 

✄----------------------------------------------------------------------
Paylaş:

19 yorum :

  1. Blog sözlükte ben de eğlenceli vakit geçiriyorum. Bu başlığı görmemiştim, eğlenceliymiş :)

    YanıtlaSil
  2. Ben başlığı açar iken tereddüt etmiştim. Acaba devam ettiren olur mu diye ama sağ olsunlar arkadaşlarım yalnız bırakmadı. Blog sözlük çatısı altında olmaktan hiçbir zaman pişman olmadım. Her zaman hoş sohbet ve güzel dakikalar geçirdik. Bundan sonra da aynı güzellikte devam etmesi dileğiyle. Ben teşekkür ederim ablacım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazan harika hikayeler çıkmış. Başlık için teşekkürler.

      Sil
  3. Bunlarını öz geçmişine ekle, NASA direkt seni Mars'a gönderir :)

    YanıtlaSil
  4. Bende vakit buldukça blogsözlükte vakit geçiriyorum, blogsözlük bizler için çok iyi oldu. Hakkınızda ne kadar güzel şeyler söylenmiş tebrik ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gökhan. Oldukça eğlenceli ve hoş şeyler yazılmıştı. Ben de paylaşmadan edemedim. Bir anı olarak blogumda yer alsın istedim.

      Sil
    2. Rica ederim.
      Evet paylaşmanız çok iyi olmuş bence de ileri ki zamanlar için çok güzel bir anı olacak.

      Sil
  5. Merhabalar.
    Blogsözlüğün üyesiyim ama, orada pek sörf yapamıyorum. Buradan öğrendim sözlükteki paylaşımı. Ben de açılmış olan bu başlığı ziyaret ederek bir yorumda bulundum. Sözlükteki yazılanlara bakınca, hayli bir mesafe katettiğiniz anlaşılıyor. Kutlarım. Başarılarınızın devamını dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey yorumunuz için teşekkürler.
      Saygılar.

      Sil
  6. Ay hepsi harikaydi ya :) zeka küpleri masallah cevaplar birbirinden güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okurken ne güzel şeyler yazmışlar demekten kendimi alamadım. Böyle hayal güçü olan insanları çok seviyorum.

      Sil
  7. Ahahahahaha,harika olmuş,helal olsun gençlere.Ben de ihmal ettim sözlüğü,mini ipedde dolanması zor oluyor da 🤗

    YanıtlaSil
  8. Blog sözlük dünyamıza yeni bir renk kattı. Oradaki başlıklara fikirlerimi yazmak çok hoşuma gidiyor. Sizin hakkınızda çok güzel ve eğlenceli şeyler yazılmış..Blog sayfanız da kaliteli ve özenli blog..İyi bloglar

    YanıtlaSil
  9. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin kankası sözüne çok güldüm bence çok samimi yazmışlar. bende en başta ciddi ciddi yorumları ne diye okuyorum halbuki gırgır şamata :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samet matrak bir yazı oldu bu sefer. Ben de okurken çok eğlendim ve paylaşmak istedim.

      Sil
  10. gerçekten komik yorumlar olmuş. girip bi okuyayım

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.