29 Ocak 2017

Canavarın Çağrısı

Porsuk ağacı canavarı ile can sıkıntısının baş gösterdiği bir günün içindeyken karşılaştım. Oldum olası böyle fantastik filmleri severim. Kısa olması da büyük bir artı oldu benim için ve izledim. Açıkcası beklentilerim yok denecek kadar azdı. Tek istediğim biraz zaman geçirmekti. Fakat film bittikten sonra "ne güzel bir konusu varmış" hissini yarattığı için bu satırlar yazıldı.

Patrick Ness'in kaleme aldığı 216 sayfalık bir kitap olan " Canavarın Çağrısı " 2016 yılında beyaz perdeye taşınmış, imdb puanı 7,7 olan fantastik bir dram filmi.

 On üç yaşındaki Conor'ın yolunda gitmeyen hayat hikayesini konu alıyor. Yavaş yavaş ölüme yaklaşan bir anne, başka biriyle hayatını birleştirip uzaklarda kendine yeni bir yaşam kuran bir baba, okulda anlaşamadığı bir arkadaş grubu. Buraya kadar okuyup, bu bir Amerikan film klasiği, hani bunun fantastik yanı demeyin.
Conor'ın hayatı, evlerinin az ilerisinde yaşayan bir porsuk ağacının dev bir canavara dönüşüp her gün tam 12.07'de onu ziyaret etmesi ile enteresan bir hal alıyor. Canavar ona tam üç gerçek hikaye anlatacağını ve dördüncü hikayeyi de Conor'dan dinleyeceğini söylüyor. Zaten zor zamanlar geçiren Conor kendisine hikaye anlatmayı kafaya takmış ve kendisi hakkında tüm bilgilere sahip olduğunu söyleyen bir canavar ile başa çıkmaya çalışıyor. Canavar Conor'a bir gerçeği sakladığını ve bunu açıklaması gerektiği söylüyor ve filmin sonunda Conor bu gerçeği anlatıyor.

Kitabı okumuş olsaydım birçok satırın altını çizerdim. Film gerçekle yüzleşmenin zorluklarını çok güzel anlatıyor. İnsanın gerçekleri kendine itiraf edebilmesi aslında ruhunu özgür bırakan bir eylem. Eğer vaktiniz varsa, filmi izlemeden önce kitabını okumanız tavsiye ederim.


Yazdıklarıma ek olarak kitabın tanıtım bültenini de eklemek istedim.

On üç yaşındaki Conor için gerçek, korkuyla örülmüş koskoca bir duvar ve bu engeli aşabilmesinin tek yolu cesaretten geçiyor. Birileri Conor' a kabul edemediği gerçeği fısıldamalı...  Peki, her biri birbirinden çelişkili hikayeler anlatan korkunç bir canavar Conor'ın gerçekle yüzleşmesine nasıl yardımcı olabilir?

Patrick Ness'in efsane Yazar Siobhan Dowd'un özgün fikrinden esinlenerek kaleme aldığı Canavarın Çağrısı, yalnız bir çocuğun, onun hasta annesinin ve hiç beklenmedik ziyaretçisi canavarın cesur, karanlık ama gülümseten hikayesi...

Pek çok edebiyat ödülüne değer görülerek saygın kaynaklar tarafından yayımlandığı yılın en iyi kitaplarından biri olarak seçilen Canavarın Çağrısı, 2012 CILIP Carnegie ve CILIP kate Greenaway Madalyaları ile onurlandırılarak şimdiye dek hem yazarı hem çizeri bu değerli ödülü almaya hak kazanmış  tek yapıt olarak edebiyat tarihine geçmiştir.


Paylaş:

6 yorum :

  1. İlgimi çekti, izleyeceğim. Bu arada blogunuzu beğendim ve takip ettim sizide beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Senin sayende çok güzel bir film olduğunu izleyip öğrenmiş oldum Yasemincim. İnsana hayatını bile sorgulatıyor. Kesinlikle kitabı çok daha dolu ve derindir kanısındayım.
    Bir alıntıda eklemek isterim. Sevgiler...
    "Her zaman iyi taraf olmayabilir. Kötü taraf da. Çoğu insan ortada bir yerdedir."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım paylaşmak güzeldir. Beraber izleyip yorumlamaktan çok zevk alıyorum. Alıntı, yanılmıyorsam ilk hikayede geçiyordu. Yorumun için teşekkürler. Sevgiler.

      Sil
  3. Çok merak ettim. Ben de fantastik filmleri severim çünkü. Türü fantastik, dram olunca nasıl bir şey diye iyice meraklandım. Filmin afişinden eski bir film olduğunu düşündüm ama 2016 yapımı olduğunu görünce de sevindim. Affına sığınarak yazını okumayı yarım bıraktığımı da açıkça söylemek istiyorum. Çünkü biraz spoiler vardı sanırım. Filmin heyecanı falan kaçmasın istedim.
    Aslında filmi izlemeyenler için spoiler içerir diye tam o kısımda bir uyarı yazısı yazsan daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spoiler olmadığına filmi ziledikten sonra anlayacağını düşünüyorum. Ayrıca yazının sonunda kitabın tanıtım bültenini de ekledim. Benim anlattıklarımla paralel bir yapısı var. Umarım izlediğin zaman filmi seversin. Keyifli seyirler.

      Sil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.