31 Aralık 2016

2016 yılında okuduğum kitaplar ve kitaplara ilişkin notlarım ( Bölüm 3)

Kitap adı: Ben, Robot
Yazarı: Isaac Asimov
Sayfa Sayısı: 248

Asimov'un harika robot hikayelerinin yer aldığı okunulası bir kitap. Hikayeler oldukça sade ve akıcı. Asimov 3. robot yasasını göz önüne alarak kitabındaki öyküleri kurgulamış. Ben hepsini büyük bir zevk ile okudum. Bilim kurgu severlerin kesinlikle okuması gereken bir eser. Kitabı eleştirirken  kitabın yazıldığı yılı göz önüne almayı unutmamak lazım. Günümüz teknolojisine göre biraz yavan kaldığını okuyorum bazı yerlerde.












Kitap adı: Dune
Yazarı: Frank Herbert
Sayfa Sayısı: 712

Dune serisi bilimkurgunun mihenk taşı olarak kabul görür.  Dune ile bambaşka bir evrenin kapısını aralama şansını yakalarsınız. Kitap kurgusu yanında yazılan bazı paragraflarda saatler geçirebilirsiniz. Öyle güzel ve öylesine derindir ki yazarın anlatmaya çalıştığı şeyler.
"Dilekler balık olsa hepimiz ağ atardık" diye mırıldandı.
"Arzulanan bir şeye yakınlık kişiyi aşırı düşkünlüğe sürükler. Bu yolda tehlike yatar."
"Korkmamalıyım. Korku akıl katilidir. Korku toptan yok oluşu getiren küçük ölümdür. Korkumla yüzleşeceğim. Üzerimden ve içimden geçmesine izin vereceğim. Ve geçip gittiği zaman, geçtiği yolu görmek için i. gözümü ona çevireceğim. Korkunun gittiği yerde hiçbir şey olmayacak. Yalnızca ben kalacağım."





Kitap adı: Dune Mesihi
Yazarı: Frank Herbert
Sayfa Sayısı: 304

İlk kitapta Dune evrenine giriş yapmış oluyorsunuz. İkinci kitapta yazar güçün, hükmetmenin ve getirdiği sorunları daha derin ve felsefik bir dille yazıyor.

"Olmakta olan şeyle yarışmayın. Yarışmak kaybetmeye hazırlanmaktır. Bir şey başarma ihtiyacının tuzağına düşmeyin."


* Dune serisinin diğer kitaplarını 2017 yılında okunacaklar listeme ekledim.








Kitap adı: Karanlığın Sol Eli
Yazarı: Ursula K. Le Guin
Sayfa Sayısı: 254

Kış adlı bir gezegende cinsiyetsiz bir yaşamın hayatı ve yaşanılan dünyaya bakış açısının nasıl şekillendiğini anlatan bir kurguya sahip. Kitap kısa olduğu için olaylarda biraz sıkıştırılarak anlatılmış gibi geldi bana. Kitap adını kitabın içinde gecen bir şiirden alıyor.

"Işık karanlığın sol elidir
Karanlık da ışığın sağ eli.
İkisi birdir, yaşam ve ölüm, yan yana
Yatarlar kemmerdeki sevgililer gibi,
Tutuşmuş eller gibi,
sonuçla yol gibi"






Kitap adı: Sineklerin Tanrısı
Yazarı: William Golding
Sayfa Sayısı: 261


Nedense bir çocuk kitabı olarak görülür. Aslında kurgu bir grup çocuğun adada yaşadığı olaylar üzerine sadece. Kitap iyi ile kötünün savaşını ele alır. Her karakter içimizden biridir. İlk gözlemler ve sonradan içte kalan karanlık yüzlerin gün yüzüne çıkartılışına tanık olursunuz sayfaları çevirdikçe. Yazar çocuklar üzerinden bireyin için dünyasında yaşadığı iyi- kötü ayrımını çok akıcı bir kurgu ile aktarmış diye düşünüyorum ben.

" Her şey iyiydi eskiden; güleryüzlü ve dostçaydı her şey."

"Yan yana yürüdüler. Ayrı ayrı yaşantıları, ayrı ayrı duyguları olan iki kıta gibiydiler; bir ilişki kurulamıyordu aralarında."






Paylaş:

16 yorum :

  1. Dune ilgimi çekti, efendim. Güzel bir kitaba benziyor.
    Mutlu seneler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dune bilimkurgu serisinin baş yapıtlarından biridir.

      Sil
  2. Sineklerin tanrisini cok merak edenlerdenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunması oldukça kolay ve akıcı bir kitap. Tavsiye ederim.

      Sil
  3. Sineklerin Tanrısı dışındaki kitapları daha önce görmemiştim. Listeme ekleyeceğim, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplar bilimkurgu. Eğer bilimkurgu okumayı sevmiyorsanız, okuması sizin için pek zevkli olmayan kitaplar olabilirler.

      Sil
  4. Asimov konusundaki görüşlerinize katılıyorum, mutlaka okunmalı. Ayrıca günümüz teknolojisine göre yavan kaldığı da nerden çıkmış, o yorumu yapanlar sanırım kitabı anlayamamışlar :)

    Diğer kitapları okumadım ama asimov'u tavsiye ettiğine göre onlarda güzeldir.

    YanıtlaSil
  5. Sineklerin Tanrısı 2016 yılında beni en çok etkileyen kitaplardandı. Ve o kitap sayesinde yazarın diğer kitaplarını da bir bir okumaya başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın diğer kitaplarını henüz okuma şansım olmadı. Belki 2017 yılı listeme ekleyebilirim. Tavsiye edeceğiniz bir kitabı var mı?

      Sil
  6. Ne güzel kitap okuyorsunuz çok kıskanıyorum sizi. Kendimi kitap okumaya bir türlü alıştıramadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende çok az okuyabiliyorum diye, çok fazla okuyanları kıskanıyorum. Kitap okumak aslında bir nevi alışkanlık. ilk başlarda 10 gün gibi bir süre verin kendinize ve her gün ne olursa olsun 20-30 sayfa okuyun. Sonra bünye sizden kitap okumanızı isteyecektir. Sigara gibi :)

      Sil
    2. bunu deneyeceğim. aslında 3 tane kitabım var ama yüzüne bakmadım desem yeridir. arka kapağını okumuştum, hoşuma gitmişlerdi. annem okudu hepsini :)

      Sil
  7. Sineklerin Tanrısı çok popüler olmasından ötürü satın aldığım ama etrafımdan övüldüğü kadarda iyi değil tepkileri duyduğum hala kitaplığımda okumamı bekleyen bir kitap. Ama senin yazdıklarından sonra okuyacağım. Diğer kitapları birçok okur gibi bende pek duymamıştım ve öğrenmiş olduğuma sevindim. Bu değerli paylaşımlar için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de blog sözlük etkinliğinde gördükten sonra okumaya karar vermiştim. Farklı bir anlatım ile kolay okunabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Tabii beklentileri çok yüksek tutmamak lazım. :)

      Sil
  8. Sineklerin Tanrısını beğenmiş gibisiniz. :) Bir de filmini izleyin derim...

    YanıtlaSil

*Bloglar yorumla beslenir. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın. Link bırakıp kaçmayın.
*Yazının konusu dışında sormak veya iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim formunu kullanın.
Sevgiler.

Fotoğrafım
Mam na imię Yasemin. Jestem z Turcji. Mieszkam w Stambule, a teraz w Krakowie. Mówię po turecku i angielsku znam też trochę po polsku. Z zawodu ksiegowa. Moje ulubione słowa oczywiście :) Interesuję się literaturą i sportem. Lubię kawę. Uwielbiam mój rower.